Pengalaman hidup | 15 Disember 2021

Kisah kali ni memang pelik, kelakar tapi benar. Kak Jah tak pasti kalau korang pernah melalui pengalaman sebegini.

Keluarga akak tinggal di kawasan perumahan ‘gated community‘ di Shah Alam. Pagi-pagi kami pada setiap minggu sentiasa diuji dengan kehadiran dan kemelut lori terlajak. Korang mesti tak faham kan apa yang akak maksudkan. Well, beginilah ceritanya.

Lori terlajak ni akan datang ke kawasan rumah kami sebanyak tiga kali seminggu untuk mengambil sampah-sampah di kejiranan kami. Datangnya sesuka hati, kadang sebelum Subuh, tengah hari dan kadang tu nak dekat Maghrib baru datang.

Hairan betul. Sudah kami luahkan pada pihak yang berkuasa, akan tetapi tiada tindakan pun yang diambil. Timing lari kami boleh bersabar lagi, tapi yang kami tak tahan tu dah la mereka datang sesuka hati tak kira masa, drebar lori memandu lori laju sangat pulak tu. Kami laki bini selalu kelam kabut dan terpaksa bergegas ambil sampah untuk dibawa ke depan rumah kami. Paling tak tahan, kami banyak kali terpaksa berlari mengejar lori tu, dengan plastik sampah ye dalam tangan! Ada satu masa ni, akak terpaksa menjerit ‘woi tunggu tunggu!’ sebab lori tu dah terlajak sangat. Masa tu akak nampak jiran sebelah rumah pun berlari sama kejar lori sampah tu. Dia pun kelewatan jugak la tu. Kami berdua tergelak-gelak sama sambil menyumpah-nyumpah sebab tak puas hati. Haha!

Memang tak patut la. Dah la datang tak tentu masa, paling-paling drebar lori tu patut pandu la perlahan sedikit agar kami tak kelam kabut. Aduhai. Ni la kisah kami. Minggu depan terpaksa hadap lagi dilema yang sama – dilema lori terlajak! Sampai bila kemelut ni akan berakhir pun tak tahu la ya.

Sekian.